BluePink BluePink
XHost
Oferim servicii de instalare, configurare si monitorizare servere linux (router, firewall, dns, web, email, baze de date, aplicatii, server de backup, domain controller, share de retea) de la 50 eur / instalare. Pentru detalii accesati site-ul BluePink.

Despre Baschet

Vechile populatii incase, maya si aztece practicau un joc in care mingea era aruncata intr-un inel de piatra, suspendat orizontal pe un zid. Bastinasii din Florida aveau o tinta formata dintr-un cos de nuiele iar indienii din America plasau un fel de cos in trunchiuri de copac. In anul 1891, un tanar asistent de la colegiul Springfield, din statul Massachusetts, SUA, pe numele sau James A. Naismith, incercand sa faca mai variate lectiile de educatie fizica ale studentilor, cu un continut mai atractiv si mai dinamic, fara conditii materiale deosebite, a combinat unele reguli din jocul de fotbal cu 13 reguli noi si a inlocuit poarta cu un cos suspendat pe un perete. Astfel a luat nastere sportul caruia i s-a spus apoi "basketball" basket = cos, ball = minge). La inceput echipele erau alcatuite din cate 50 de jucatori, apoi numarul s-a redus treptat pentru a se ajunge la echipe formate din 5 jucatori pe teren. Jocul se raspandeste in Europa, fiind prezentat demonstrativ la Jocurile Olimpice din 1904 (de la St. Louis). In 1932 se constituie Federatia Internationala de Baschet Amator (F.I.B.A.) si din 1935 se disputa Campionatele Europene (la care a participat si tara noastra).
Baschetul este unul dintre cele mai raspindite sporturi de echipa din lume. Se caracterizeaza prin finetea, precizia si fantezia exercitiilor tehnice si tactice, prin talia inalta si calitatile fizice deosebite ale sportivilor, toate acestea implicate intr-o lupta sportiva care pretinde spirit de echipa si de sacrificiu, inteligenta si rezistenta nervoasa. Punctele sunt marcate prin aruncarea mingii (ochire) prin cos de sus; echipa care acumuleaza mai multe puncte la sfarsitul jocului castiga. Mingea poate fi facuta sa inainteze pe teren prin driblare sau pasand-o altor coechipieri. Actele fizice nesportive (fault (sport)) sunt penalizate si exista restrictii asupra modului in care este folosita mingea (incalcari). De-a lungul timpului, in baschet s-au dezvoltat tehnicile obisnuite de ochire, pasare si driblare, dar si de pozitionare a jucatorilor, precum si structurile ofensive si defensive. De obicei, jucatorii cei mai inalti vor ocupa centrul sau una dintre cele doua pozitii de inaintare, iar jucatorii mai mici de statura sau cei care au viteza si cele mai bune abilitati de manuire a mingii, vor ocupa pozitia de paza. In timp ce baschetul competitional are niste reguli bine stabilite, numeroase variante de baschet s-au dezvoltat pentru jocurile ocazionale. In anumite tari, baschetul este un sport popular, cu multi spectatori. Jocul de baschet se raspandeste in Europa de la inceputul secolului XX, fiind prezentat demonstrativ la Jocurile Olimpice din 1904. In 1932 se constituie Federatia Internationala de Baschet Amator (F.I.B.A.). Romania s-a aflat printre cele 8 tari membre fondatoare ale forului mondial alaturi de Anglia, Argentina, Cehoslovacia, Grecia, Italia, Lituania, Elvetia si Portugalia. Din 1935 se disputa campionatele europene la care a participat si tara noastra.

Baschetul in Romania


La noi in tara, primele demonstratii de baschet au fost efectuate in 1920. Pana in 1923, baschetul se practica in special in liceele din capitala, organizandu-se sporadic competitii interscolare. Unul dintre liceele celebre la acea vreme a fost „Mihai Viteazul”, invingator in prima competitie interliceana organizata la noi in tara. De altfel, liceul „Mihai Viteazul” a fost si prima institutie care a beneficiat de un teren regulamentar de baschet. Incepand cu anul 1928 se constituie diferite echipe, exclusiv masculine, la cluburile Sportul Studentesc, Juventus sau T.C.R.
Federatia Romana de Baschet si Volei ia ființa in 1931. Tot atunci este organizat si primul campionat regional masculin. In aceasta perioada nu existau mai mult de 150-200 sportivi legitimati, baschetul traind mai ales din insistentele si pasiunea unor animatori. Dupa 23 august 1944, odata cu instaurarea regimului comunist acest sport incepe sa aiba caracter de masa, ca de altfel majoritatea activitatilor sportive din acea vreme. Sunt organizate campionate republicane (incepand cu anul 1947), se participa la primele Jocuri Balcanice (1946), sunt organizate anual campionate scolare si universitare, precum si festivaluri de minibaschet pentru copii. Dintre performantele Romaniei pe plan international mentionam clasarea de 3 ori pe locul IV la Campionatele Feminine Europene (1964, 1966, 1968) si de doua ori pe locul V la cele masculine (1957, 1967), precum și unele succese ale echipelor de club Steaua, Dinamo, Politehnica Bucuresti, Rapid in cupele europene. In 1981, la Campionatele Mondiale Universitare echipa de fete a Romaniei s-a clasat pe locul III, cucerind medalia de bronz, iar echipa masculina a ocupat locul IV. In 1991 echipa masculina de baschet juniori a Romaniei a inregistrat cea mai buna peformanta a vreunui lot din Romania la un campionat mondial de baschet clasandu-se pe locul V la CM de la Edmonton, Canada. Din lot faceau parte, printre altii, Ghita Muresan, singurul roman care a evoluat in NBA sau Constantin (Titi) Popa, doi dintre cei mai cunoscuti baschetbalisti romani pe plan internațional. In acest moment suprematia pe plan intern la masculin este detinuta de echipa CS Universitatea Mobitelco BT Cluj-Napoca, castigatoarea titlului de Campioana Nationala in sezonul 2010-2011 in urma unui cos incris in ultima secunda de Tyler Morris, de dincolo de jumatatea terenului. Cel mai valoros baschetbalist autohton este Virgil Stanescu, care s-a transferat in 2007 la formatia rusa Unics Kazan.

Terenul de joc


Terenul de joc este o suprafata dreptunghiulara, plana si dura, libera de orice obstacol. Dimensiunile terenului trebuie sa fie de 28 m in lungime pe 15 m In latime, acestea fiind masurate de la marginea interioara a liniilor care delimiteaza terenul. Federatiile nationale au autoritatea sa aprobe pentru competitiile nationale, terenurile de joc existente cu dimensiunile minime de 26 m lungime si 14 m latime. Terenul de joc va fi delimitat de linii. Toate liniile trebuie sa fie trasate cu aceeasi culoare (de preferinta alb), sa aiba o latime de 5 cm si sa fie clar vizibile. Aceste linii sunt: liniile de fund (pe latimile terenului) si liniile laterale (pe lungimile terenului). Aceste linii nu fac parte din terenul de joc. Orice obstacol inclusiv scaunele din zona bancii echipelor trebuie sa fie situate la cel putin 2 m distanta de terenul de joc. Linia de centru trebuie trasata, paralel cu liniile de fund, din punctele centrale ale fiecarei linii laterale. Ea va fi prelungita cu 15 cm in afara fiecarei linii de tusa. Cercul central trebuie trasat la centrul terenului si va avea o raza de 1,80 m masurata de la marginea exterioara a circumferintei. Daca suprafata cercului central este colorata, atunci culoarea va fi aceeasi cu cea a zonelor de restrictie. Semicercurile vor fi trasate pe terenul de joc avand centrul la jumatatea liniilor de aruncari libere si o raza de 1,80 m masurata de la marginea exterioara a liniilor care le delimiteaza.






Inapoi la Pagina Principala